Χειρουργική Καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του οφθαλμού. Είναι συνηθισμένη πάθηση που αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο καταρράκτης μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες καθώς μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό (τραυματικός καταρράκτης), από φάρμακα ή από κάποιες ασθένειες ή μπορεί ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).

Cataract surgery
Καθώς ο καταρράκτης αναπτύσσεται, τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • Μειωμένη όραση κοντινή και μακρινή.
  • Θάμπωμα, λάμψεις, αντανακλάσεις γύρω από αντικείμενα.
  • Διπλωπία.
  • Εξασθένηση αντίληψης χρωμάτων.
  • Αυξημένη ευαισθησία των ματιών στο φως με επηρεασμό στην οδήγηση, στο διάβασμα, στο ράψιμο.

Ο μοναδικός τρόπος απομάκρυνσης του καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση, που πλέον θεωρείται ως μια εκ των ασφαλέστερων και επιτυχέστερων επεμβάσεων. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς σε κλινική μετά το χειρουργείο. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με συνυπάρχουσα παθολογία στην περιοχή της ωχράς κηλίδος, όπως σε διαβητικό οίδημα ωχράς, οπότε γίνεται ενδοβολβική ένεση αντιαγγειογενετικών παραγόντων, προκειμένου η χειρουργική επέμβαση να μην επιδεινώσει την νόσο.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

- Η λήψη της καθημερινής συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής γίνεται κανονικά πλην των αντιπηκτικών φαρμάκων για τα οποία γίνεται η κατάλληλη ρύθμιση σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας καρδιολόγο ή παθολόγο.
- Πριν την επέμβαση γίνεται ενστάλαξη σταγόνων στο μάτι που πρόκειται να χειρουργηθεί και έπειτα οδηγείστε στην αίθουσα του χειρουργείου.
- Στην αίθουσα του χειρουργείου θα σας χορηγηθούν φάρμακα που θα σας προστατέψουν από τον πόνο κατά την επέμβαση.

espa

Πατήστε για να ακούσετε το επιλεγμένο κείμενο!